Do chorób cywilizacyjnych zaliczamy między innymi choroby sercowo-naczyniowe. Na szczęście zdaniem kardiologów, można im skutecznie zapobiegać. Trzeba jedynie zmienić swój jadłospis i styl życia na zdrowszy. Jakie produkty poprawiają pracę układu krwionośnego? Co powinieneś wykluczyć ze swojej diety? Sprawdź nasz artykuł.
Pięć porcji owoców i warzyw na co dzień.
Zdrowie serca i naczyń krwionośnych zależy od codziennego spożycia warzyw i owoców. Są one źródłem niezastąpionego błonnika, pochłaniającego nadmiar tłuszczów oraz usuwającego go z organizmu. Jest to szczególnie ważne w kontekście tłuszczów nasyconych, mogących gromadzić się na ścianach tętnic i sprawiających, że przepływ krwi staje się utrudniony. To prosta droga do udaru mózgu i innych problemów sercowo-naczyniowych.
Pięć porcji warzyw i owoców na co dzień nie jest dużą ilością. Może być to:
- jabłko
- papryka
- pomidor
- banan
- kapusta
- marchew
- buraki
Nie musisz martwić się, że dieta powinna składać się wyłącznie z owoców rosnących w egzotycznych krajach.
Czy powinieneś także jeść mrożonki? Jak najbardziej! W przypadku poprawnego mrożenia produktów zachowują one witaminy, minerały i potrzebne składniki odżywcze. Dlatego warto korzystać z nich szczególnie w okresie zimowym .
Suszone owoce takie jak, morele, śliwki, daktyle, rodzynki, zwierają potas, magnez i witaminy niezbędne do prawidłowej pracy serca.
Włącz błonnik do swojej diety.
Błędem popełnianym przez wiele osób jest całkowite wykluczenie chleba z diety. Niestety w takim przypadku wyeliminowanie pełnoziarnistego pieczywa wiąże się z wykluczenia błonnika i witamin typu B. Kasze, ryż, gryka i orkisz wspomagają procesy wydalania złego cholesterolu.
Postaw na zdrowy tłuszcz!
Profilaktyka chorób układu krwionośnego wymaga ograniczenia spożycia tłuszczów nasyconych. Wyeliminowaniu powinny podlegać szczególnie tłuszcze trans. Tłuszcz jest co prawda źródłem energii, ale do przyrządzania posiłków należy wybierać zdrowe tłuszcze roślinne takie jak oleje lub oliwa z oliwek.
Dobroczynne substancje znajdują się w tłuszczach rybich, stąd kardiolodzy zalecają zwiększenie ilości spożywanych ryb w codziennej diecie. Mogą to być śledzie, makrele, łososie. Możesz jeść także konserwy rybne, zwróć jednak uwagę, aby nie wybierać takich, w których znajdują się szkodliwe dodatki. Do mięsa możesz dodać zieleninę, pomidory, ogórki i ewentualnie oliwę z oliwek. Będzie smacznie, zdrowo, a twoje serce będzie ci „wdzięczne”. Prowadząc profilaktykę miażdżycy, oprócz ryb warto jeść orzechy, białko zwierzęce oraz roślinne.
Zmniejsz ilość spożywanego cukru.
Ważnym dla twojego zdrowia jest ograniczenie ilości spożywanych w diecie cukrów.
Podstawą jest nie tylko dieta, ale i często niedoceniana aktywność fizyczna. Uważam ze lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Dlatego codziennie stawiam na jedzenie owoców, warzyw i uprawianie sportu.